
برای حمام کردن نوزادان، به خصوص در ۱۲ ماه اول زندگیشان حتما باید از شامپوهای سر و بدن مخصوص کودکان استفاده کنید؛ محصولات مخصوص پوست کودکان بسیار ملایم هستند، قدرت پاککنندگی بالایی ندارند، PH آنها خیلی قلیایی نیست (نزدیک به ۷ یعنی خنثی) و احتمال ایجاد حساسیت آنها بسیار کم است، بنابراین احتمال خشکی و بروز حساسیت پوستی برای کودکان کاهش مییابد. به یاد داشته باشید هرچه قدرت قلیایی بیشتر باشد شامپو باعث سوزش بیشتر چشم میشود، بنابراین برای کودکانی که پوستشان قدرت چربیسازی بالایی ندارد، شامپو بدن مخصوص کودک مناسبتر است. به توصیه پزشکان تا ۱۲ یا ۱۳ سالگی، میتوانید برای کودکان از شامپوبدن مخصوص کودک استفاده کنید.
توصیه ایمنی برای خرید شامپو بدن مخصوص کودک
بطری آن لبه های تیز و برنده نداشته باشد.
شامپو نباید قطعات ریز جداشونده داشته باشد. اگر شامپوی عروسکی میخرید، به این نکته توجه کنید که در آن خیلی کوچک و قابل جدا شدن نباشد.
قبل از آنکه به دست کودک داده شود به خوبی شسته
در آن محکم بسته شود و به آسانی باز نشود.
مراقب شامپوهایی که داخل آن تیلههای رنگی دارد
از شامپو بدن زیاد استفاده نکنید
متخصصان کودک معتقدند کودک را تا سن یک¬سالگی، نباید بیش از ۳ بار در هفته حمام کرد، اما کودکی که فعالیت زیاد و بدنش تعریق بالایی دارد، باید هر روز به حمام برود. به طور کل شستشوی روزانه برای همه کودکان بالای یک سال توصیه میشود، مگر آنکه پوست بسیار خشکی داشته باشند. در فصل زمستان و آب و هوای خشک شستن مکرر کودک توصیه نمیشود.
چرا نباید فرزندم را با شامپو بدن خودم بشویم؟
شاید فکر کنید با این کار در هزینهها صرفهجویی میکنید، اما بهتراست بدانید، شامپو بدن مخصوص پوست بزرگسالان میتواند عوارضی برای پوست کودکان داشته باشد که شما را مجبور به صرف هزینهای بیشتر از خرید شامپو بدن کودک، برای درمان حساسیتهای پوستی کند. لایه کلاژن پوست بزرگسالان ضخیمتر است و به همین دلیل شویندههای مخصوص بزرگسالان فرمولاسیون قویتری نسبت به محصولات مخصوص کودکان دارد. پوست کودکان ۵ برابر ظریفتر و حساستر از پوست بزرگسالان است. بنابراین حتی شامپو بدن مادر خانواده هم میتواند خشکی و حساسیت برای پوست کودک ایجاد کند. بهتر است اصول مراقبت از پوست کودکان را، حداقل تا پایان ۸ سالگی رعایت کنید و در استفاده از محصولات بزرگسالان برای کودکان عجله نکنید.
برای حمام نوزاد به چه چیزهایی نیاز دارید؟
حمام با اسفنج صرفاً برای خشک نگهداشتن بند ناف و ناحیه اطرافش توصیه میشود چراکه این ناحیه نباید تا قبل از خشکشدن و افتادن بندناف، خیس شود، زیرا ممکن است عفونت کند. یعنی نوزاد بین یک تا ۳ هفته پس از تولد نباید حمام کند تا بندنافش بیفتد. تا آن زمان تنها چیزی که برای حمام کردن او نیاز دارید کمی آب گرم و یک تکه اسفنج یا پارچه نرم است. حواستان به قسمتهایی از بدن او که داخل پوشک قرار میگیرد و همینطور چینهای زیر گردنش باشد. بعد از افتادن بند ناف نوزاد، میتوانید هفتهای ۳ تا ۴ بار او را حمام کنید. اما بیشتر از این مقدار باعث خشک شدن پوست او میشود. برای حمام کردن نوزاد از یک وان نوزادی یا سینک روشویی استفاده کنید چراکه کنترل نوزاد در این محیطهای کوچک بسیار راحتتر از وان بزرگ است.
از کجا شروع کنید
بهتر است پیش از درآوردن لباس نوزاد و شستن بدن او، ابتدا سرش را بشویید. دو قطره شامپو مخصوص کودک را روی لیف نرم (یا اسفنج و یا دست خود) بریزید و آرام سرش را ماساژ دهید. برای آبکشی روی صورت کودک آب نریزید با پارچه نرم مرطوب آن را بشویید و با حوله خشک کنید و سپس برای شستن بدن او لباسش را دربیاورید.
بهترین درجه حرارت برای استحمام کودک چند درجه است؟
برای آنکه کودک دچار سوختگی نشود بهترین کار این است که دماسنج در آب بگذارید و دمای آب زیر ۵۰ درجه سانتیگراد باشد. اما باز هم قبل از گذاشتن کودک در آب، دمای آب را با دستتان چک کنید. هوای مکانی که کودک در آن شستشو میشود باید گرم باشد زیرا کودکی که حمام میشود سریع دچار لرز میشود، پس از حمام در پوشاندن لباس کودک سرعت عمل به خرج دهید و حتماً از کلاه استفاده کنید.
آیا پوست نوزادان به مرطوبکننده نیاز دارد؟
ممکن است پوست نوزاد تازه متولد شده خشک و حتی در بعضی مناطق پوستهپوسته شود. این اتفاقها در روزهای بعد از تولد طبیعی است و نیازی به مرطوبکننده نیست؛ معمولاً طی دو هفته خودبهخود خوب خواهد شد.همچنین استفاده از شامپو بدن نوزاد میتواند به تامین چربی ازدسترفته پوست کمک کند. اکثر کودکان به لوسیون پس از حمام نیاز ندارند. بهترین راه برای جلوگیری از ایجاد پوستهها این است که داخل چینهای پوست او را پس از هر بار استحمام خوب خشک کنید. اگر هم میخواهید برای او از لوسیون استفاده کنید حتماً از لوسیونهایی با میزان حساسیتزایی کم (Hypoallergenic) استفاده کنید.